Sallalaisia olympiaedustajia

Sallalaisista urheilijoista muutamia on vuosien saatossa valittu olympiaedustajiksikin.

Ensimmäinen olympiaedustaja oli Olavi (Olli) Remes. Hän oli syntynyt Iisalmessa, mutta tuli 1930-luvun alussa Kuolajärvelle rajavartioston palvelukseen. Olli Remes kuului sotilaspartiohiihdon olympiahopeaa saavuttaneeseen Suomen joukkueeseen 1936 talviolympialaisissa Garmisch-Partenkirchenissä Saksassa. Olli Remes on Mannerheim-ristin ritari ja hän kaatui 1942 Itä-Karjalassa. Vuonna 2014 hänestä julkaistiin elämänkertateos, jonka kannen kuva oheisista kuvista ensimmäisenä.

Vuoden 1960 talviolympialaisissa USA:n Squaw Valleyssa Suomea edusti sallalainen Martti Meinilä, joka sijoittui ampumahiihdossa kahdeksanneksi toiseksi parhaana suomalaisena. Toisessa kuvassa on noiden kisojen Suomen olympiajoukkue. Martti Meinilä seisoo edessä istuvista naisista 2. vasemmalla olevan naisen takana. Kolmannessa kuvassa Martti Meinilän diplomi olympiakisoista.

Vuoden 1964 talviolympialaisissa Itävallan Innsbruckissa Suomen edustajana ampumahiihdossa varamiehensä oli Sallassa syntynyt Pentti Aatsinki.

Lisäksi voidaan mainita, että sallalaista Salla Speed Team seuraa edustaneet toispaikkakuntalaiset Tarja Mulari ja Camilla Hackmanin-Uski olivat Suomen edustajina nopeuslaskussa Albertvillen talviolympialaisissa 1992 Ranskassa. Kisoissa laji oli mukana näytöslajina. Tarja Mulari voitti kultamitalin.

Teksti Kaarlo Kantola