SM-kilpailut Vanhassa Sallassa 3.-4.4.1937

Hiihtomaja

Sallan Karhut järjestää tulevan maaliskuun lopulla pujottelun SM-juhlakisat Sallatunturilla. Tänä vuonnahan tulee kuluneeksi 80 vuotta vanhassa Sallassa järjestetyistä syöksylaskun ensimmäisistä SM-kilpailuista, joiden järjestämisestä päätettiin edellisenä vuonna.

Toukokuussa 1936 Hiihtoliitto totesi kokouksessaan, että syöksylaskua voidaan harjoittaa ainoastaan Lapin tuntureilla. Sopivimmaksi paikaksi todettiin Salla. SMY:n Sallan paikallisosasto oli saanut Metsähallitukselta luvan raivata kesän aikana Sallatunturille syöksylaskuradan, joten siellä voitiin jo seuraavana talvena järjestää kilpailut. Toisena perusteluna oli kilpailupaikkojen ja majoituksen läheisyys. Tuntureita lähellä olevien kirkonkylän majoituspaikkojen lisäksi Sallassa oli tuolloin kaksi tunturimajaa, Hiihtomaja ja Alamaja. Edellinen oli turistimaja avotakkoineen, jälkimmäinen tukkikämppä, jossa oli saatavilla tukkilaisten herkkuja käristystä ja hernerokkaa.
Hiihtoliitto päättikin lokakuussa 1936, että Sallassa järjestetään syöksy- ja pujotteluhiihdon SM-kilpailut 3.-4.4.1937 ja edellisellä viikolla järjestetään neuvojakurssit samassa paikassa. Kisojen järjestelyvastuu oli Hiihtoliitolla ja käytännön järjestelyistä vastasi Sallan Karhut. Seuran apuna olivat em. kurssilaiset.

Lauantaina 3.4.1937 kilapilulajina oli syöksyhiihto, joksi sitä tuolloin kutsuttiin. Rata alkoi Sallatunturin pohjoisrinteen metsärajalta ja päättyi Sallajärven rantaan. Alkuaan rata oli suunniteltu alkavaksi tunturin huipulta noin 2000 metrin pituiseksi, mutta lumen vähyyden vuoksi lähtöpaikka piti siirtää metsärajalle, jolloin radan pituus oli 1350 metriä ja korkeusero 300 metriä. Metsään raivatun radan aukon leveys oli ainoastaan viitisen metriä. Kilpailun voitti Kuopion Erkki Penttilä ylivoimaisesti. Toiseksi laski Lahden Esko Järvinen, tuleva suksitehtailija.

Sunnuntaina jatkettiin kilpailuja Välitunturin rinteellä pujottelulla. Kilpailuja tarkkailemaan tullut itävaltalainen Anton Obholtzer oli merkinnyt avotunturiin radan, jonka pituus oli 425 metriä ja korkeusero 135 metriä. Tämänkin kisan voitti Erkki Penttilä ja kakkonen oli paremmin huippuvoimistelijana tunnettu Martti Uosikkinen.

Erkki Penttilä (vas.) ja Martti Uosikkinen Kuva Jouko Listen albumista.

Kuvaparissa Erkki Penttilä (vas.) ja Martti Uosikkinen. Uosikkinen oli sekä Los Angelesin 1932 että Berliinin 1936 olympiakisoissa pronssia saavuttaneessa Suomen voimistelujoukkueessa. Hän kaatui Kollaan taistelussa 9.3.1940. Kuvat kirjasta ”Alppihiihtäjät” (2006), jota teosta samoin kuin kirjaa ”Alppihiihdon alkutaival” (2010) käytin tarinan lähteinä. Toisessa kuvassa Sallatunturin Hiihtomaja.

Teksti Kaarlo Kantola