Menestyneitä urheilijoita

Sallan Karhut on kasvattanut monia menestyksekkäitä urheilijoita. Seuran viettäessä 50-vuotisjuhlaansa 1979 heitä palkittiin mitalein. Kuvassa vas. lukien: Kotala Onni, Similä Jouko, Tuuha Arto, Ilola Seppo, Hämäläinen Juha, Seppälä Tapani, Aatsinki Eero, Sarivaara Jorma ja seuran tuolloinen puh.johtaja Soppela Jouko. Kuva LK:n arkisto.

Porukan vanhin Onni Kotala voitti 1938 hiihdossa poikien Suomen mestaruuden. Jouko Similä, Arto Tuuha ja Seppo Ilola voittivat pujottelussa ja syöksylaskussa useitakin SM-mitaleja. Juha Hämäläinen voitti aikanaan yhdistetyssä nuorten SM:n. Eero Aatsinki, Jorma Sarivaara ja Tapani Seppälä saavuttivat 1966 viestihiihdossa poikien 3×5 km:n SM-hopeaa.

Palkittujen joukossa oli myös Kelloselästä syntyisin ollut Martti Meinilä. Sollefteåssa v. 1954 Suomi voitti sotilaspartiohiihdon MM:n joukkueella Eero Naapuri, Martti Meinilä, Tarmo Hokkanen, Tuomas Heikkinen. Meinilä oli myös ampumahiihdossa olympiaedustaja Squaw Valleyn olympiakisoissa 1960 sijoittuen kahdeksanneksi toiseksi parhaana suomalaisena.

Toisessa lehtikuvasta kopioidussa kuvassa olympiakisojen ampumahiihtojoukkue, vas. lukien Eero Laine, Antti Tyrväinen (saavutti hopeamitalin), Pentti Taskinen ja Martti Meinilä. Edessä kyyköttää joukkueen valmentaja Vilho Ylönen, joka on ainut suomalainen urheilija, joka on voittanut olympiamitalin sekä kesä- että talvikisoissa, tosin talvikisojen mitali tuli näytöslajina 1948 olleesta sotilaspartiohiihdosta. Ammunnassa Ylönen voitti Helsingissä 1952 hopeaa ja Melbournessa 1956 pronssia.

Teksti Kaarlo Kantola

Polkujuoksu puolella Maija Kaisanlahti on noussut Suomen kärkikaartiin ollessaan kaudella 2022 paras ei ammattilainen. Sijoutus Trailtourfinlandin kokonaiskilpailussa oli 4.